dum na dlani

Jak postupovat, když chcete stavět dřevostavbu ?

Plánujete výstavbu nové dřevostavby, nebo se ještě stále rozhodujete o její stavbě? Chtěli byste znát postup a jaké kroky Vás čekají?

Nejprve se začněte ptát kamarádů, rodiny, příbuzných, známých, kolegů v práci a shromažďujete si informace. Navštěvujte stavební veletrhy, nakupujte odborné časopisy, hledejte a získávejte informace na internetu, čtěte a shromažďujte si reference na stavební firmy, studujte odborné články a koncipujte ideální rozvržení Vašeho nového domu.

Začněte postupně uskutečňovat svoji představu. Možná, že se budete poohlížet i po pozemku, pokud jste jej náhodou už nedostali nebo nevyvdali či nevyženili. Budete vyhledávat takový, na kterém byste rádi realizovali Váš nový domov a splnili si svůj sen o bydlení.

Místo, okolí, prostředí, Genius loci, výhled, město, okrajové části obcí jsou kritéria výběru pozemku, pro který se nadchnete a bude to ten pravý. Při koupi je vhodné znát kritéria jak technická, tak majetkoprávní vztahy i taková, která Vám doplní první pohled na vybraný pozemek.

Od realitních makléřů můžete často slyšet, že pozemek je technicky vybavený všemi sítěmi, je stavební parcelou apod. Měli byste, ale znát skutečné technické kondice, které pro pozemek jsou reálné a pro budoucí stavbu potřebné resp. nezbytné.

Jistě se Vám bude hodit analyzovat a zjistit:

  • Kde přesně se nachází inženýrské sítě, na pozemku nebo v komunikaci před pozemkem? Mnohdy se realitní makléři spolehnou pouze na informace od prodávajících, tj. že pozemek je zasíťovaný, ale je rozdíl, jestli jsou sítě umístěné na pozemku nebo v komunikaci u pozemku, poté i z komunikace musíte přivést rozvody k pozemku a zajistit povolení pro jejich výstavbu. Nevíte například, zdali je dostatečná kapacita plynovodu v místě, pokud byste chtěli mít plynový kotel.
  • Viditelné a neviditelné sítě přímo na pozemku. Ochranná pásma venkovních vedení např. elektro NN, VN nebo podzemních vedení skrytých optických kabelů, kanalizací a případně věcná břemena inženýrských sítí. Je třeba znát jejich šíři, která Vám „ubere“ z plochy pozemku, kterou byste měli vynechat v plánování pro osazení domu. A poté kolik místa a jaká část Vám zůstane pro umístění domu, garáže, bazénu?
  • Orientace pozemku vůči světovým stranám, jeho rozměry a přístupová cesta určuje umístění (osazení) domu na pozemku tak, aby slunce svítilo na pozemku v místě, kde chcete, anebo aby dům stínil na zahradu či terasu.
  • Důležití jsou také sousedi v okolí pozemku. Zeptejte se i sousedů kolem pozemku, který vybíráte. Sousedi mívají mnohdy cenné informace, které Vám přispějí k dalšímu rozhodování o vybíraném pozemku.
  • Územní plán obce nebo města, který nám řekne, zdali kupujete stavební parcelu nebo pozemek, který je pro stavbu rodinného domu podle územního plánu vhodný až v budoucnu tj. za nějaký počet let nebo se jedná o pole či lesní pozemek, nebo jde o pozemek, na kterém lze postavit dům, rekreační dům, jak velký dům, s jakým typem a sklonem střechy, kolik podlaží bude moci dům mít, jaká je předepsaná barva střechy, vzdálenost domu od komunikace, výška plotu, vzhled, uspořádání a členění planěk plotu atd.

Na druhý pohled je ke správné volbě pozemku přínosné rozhodnout se podle informací, ke kterým se někdy vyplatí vzít si odborníka, který Vám poradí nebo s Vámi projde nabídky realitních kanceláří. Vyhodnotí pro Vás před vybrané pozemky. Jejich nabídky obsahují ne vždy všechny informace a napojení sítí bývá udáváno ne zcela přesně, jak jsme si již popsali. Odborník Vám vysvětlí i další návaznosti pro stavbu domu. Pak máte snazší volbu místa, která i tak zůstává stále na Vás.

Napište si, jaký bude Váš dům, jak bude vypadat. Kolik osob bude v domě bydlet, kolik místností budete chtít mít, s pracovnou či bez pracovny, místnosti pro skladování včetně potravin, pomůcek pro koníčky, knihovny, šatny, bazénu, posilovny, balkonů, terasy, garáže, parkovacích stání, prostoru domácí zvířata v domě nebo mimo dům. Na druhý pohled se Vám bude hodit mít informace, které mohou ovlivnit tvar i vzhled domu. Tyto informace získáte na místním stavebním úřadě doplněné místním obecním úřadem. I zde si můžete vybrat odbornou osobu, která Vám pomůže se zorientovat a sdělí Vám údaje, které jsou předepsané územním plánem a mají vliv na to, zda musíme postavit samostatnou garáž u domu či má být součástí domu nebo jen parkovací stání. Kolik podlaží domu můžete mít, jak velká okna, jaký typ a sklon střechy, se střešními okny nebo bez nich. Kde můžeme mít bazén, zahradní altán pro grilování či sklad zahradního nebo sportovního vybavení. Pro pozemky větších měst bývá uveden koeficient zeleně, který stanovuje velikost plochy zahrady nebo zeleně kolem domu, který mívá vliv i na rozměr a počet podlaží rodinného domu. Tvar a rozměr domu resp. dřevostavby a odstupové vzdálenosti od sousedních pozemků a staveb, nebo zatím dosud nepostavených domů na sousedních pozemcích.

Průvodce dřevostavbou_leták-tisk FINAL-rub-3

Tyto informace následně společně předáte projektantovi, který je zapracuje a nakreslí projekt Vaší dřevostavby. Ať se již rozhodnete pro individuální architektonický návrh domu nebo si zvolíte již katalogový dům realizační firmy nejlépe certifikované společnosti realizující dřevostavby. Odborné informace získáte při výběru pozemku nebo plánování vzhledu Vašeho domu od odborníka, tj. osoby zabývající se územním plánem, jeho podmínkami tzv. inženýringem, který pak bude spolupracovat s projektantem a předá mu veškeré relevantní informace pro vyprojektování domu.

Odborník bude pro Vás průvodcem inženýringem, resp. průvodcem informacemi pro stavbu dřevostavby.

Po vypracování projektu (projektové dokumentace) pro Váš dům, bude za Vás jednat na stavebním úřadě, připraví Vám podklady pro vydání povolení stavby a zajistí Vám veškerý servis s úředníky na úřadech.

 

Ing. Jitka Holečková, Ph.D.

www.pruvodcedrevostavbou.cz

info@pruvodcedrevostavbou.cz


Posted in Hrubá stavba, Masivní dřevostavby, Montované dřevostavby, Pasivní domy.